Home Nieuws Corona update 30 september

Corona update 30 september

INretail wil duidelijkheid over mondkapjes

Afgelopen maandag gaf het kabinet een advies over mondkapjes in de drie grote steden. Hierover ontstond al heel snel verwarring over hoe te handelen als ondernemer. Daarom heeft INretail direct om duidelijkheid gevraagd van de overheid.

Vanmiddag heeft premier Rutte aangekondigd dat hij een dringend advies doet om in het gehele land mondkapjes te dragen in publieke binnenruimten. Dit advies gaat per direct in en geldt ook voor winkels. Het gaat om niet-medische mondkapjes. Rutte deed dit advies op verzoek van de Tweede Kamer die één landelijke aanpak wil. Aanstaande vrijdag zullen de details van dit advies bekend worden gemaakt.

Van een plicht tot het dragen van mondkapjes is nog geen sprake, het blijft voor nu bij een dringend advies.

INretail volgt dit advies van de premier, net als dat wij de eerdere adviezen hebben gesteund om het coronavirus in te dammen. Wel kunnen wij ons voorstellen dat individuele ondernemers een eigen afweging maken afhankelijk van hun situatie. INretail benadrukt echter dat het belangrijk is dat iedereen de nadere informatie naleeft die de overheid aanstaande vrijdag bekend maakt. Vergeet ook niet de eerdere veiligheidsmaatregelen goed te blijven naleven.

Wij blijven lobbyen voor jullie in deze actuele situatie. Het is nog niet bekend hoe goed het advies door klanten zal worden nageleefd of wat het mogelijk betekent voor de omzet. Heb je suggesties of adviezen, deel die dan met ons.

Coronatesten voor ondernemers

INretail en Tuinbranche Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Coronalab.eu voor het verzorgen van (commerciële) coronatesten voor aangesloten ondernemers. Hiermee hebben leden van INretail en Tuinbranche Nederland toegang tot een snelle testprocedure voor COVID-19 waardoor medewerkers weer sneller inzetbaar zijn.

Coronalab.eu biedt de mogelijkheid om binnen 24 uur te testen. De uitslag ontvang je als je in de ochtend test nog dezelfde dag. De tests zijn donderdag 1 oktober vanaf 9.00 uur beschikbaar. Leden kunnen kiezen uit 1, 5 of 10 testen (afhankelijk van de grootte van jouw organisatie).

Meer lucht voor ondernemers terugbetalen belasting

Op voorstel van D66 en de VVD heeft de Tweede Kamer gisteren besloten dat ondernemers meer lucht moeten krijgen bij het terugbetalen van de door corona uitgestelde belastingen. In plaats van starten met terugbetalen op 1 januari 2021, wordt dit 1 juli 2021. Verder krijgen ondernemers een jaar langer de tijd. In totaal 36 maanden in plaats van 24 maanden. INretail heeft hier hard voor geknokt samen met MKB Nederland en we zijn blij met het resultaat.