Home Nieuws Corona update 13 oktober

Corona update 13 oktober

Samen houden we winkelen veilig

Zojuist heeft Rutte een gedeeltelijke lockdown met acht aangescherpte maatregelen aangekondigd. De retail heeft al vanaf de start van de coronacrisis laten zien dat winkels op een verantwoorde wijze open kunnen zijn en daarom mogen wij dit blijven doen. Dit hebben we samen gedaan. Onze oproep naar ondernemers en werknemers is om van veiligheid en spreiding een nog grotere topprioriteit te maken. De retail kan zich hiermee onderscheiden de komende periode. Samen moeten we er alles aan doen om besmettingen te voorkomen.

Rutte: "Met detailhandel in gesprek"

De eerdere berichtgeving van vandaag over een maximum van 30 aantal personen in de winkel is niet opgenomen in de aangekondigde maatregelen. Het kabinet gaat in plaats van aanscherpen eerst het verdere gesprek aan met de retail, omdat het volgens de politiek vaak nog te druk is in winkels, zei Rutte vanavond. Vanzelfsprekend gaan wij in op deze uitnodiging. Aanstaande vrijdag vindt dit gesprek plaats. Wij gaan input leveren over hoe we als sector de 1,5 meter afstand blijven waarborgen en waar aanscherping nodig en mogelijk is.

Regels voor de retail

We sommen nog even relevante zaken voor jullie op:

  • Geen maximum van 30 klanten in de winkels. De huidige regels blijven gelden. Bekijk hier de protocollen en checklist >>
  • INretail gaat aanstaande vrijdag in gesprek met de overheid over onder andere het deurbeleid. We houden je op de hoogte van deze gesprekken.
  • Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur, met uitzondering van levensmiddelenwinkels. Let op, na 20.00 uur mogen er géén klanten meer in de winkel zijn. Tip is om samen met andere winkeliers te kijken of het uur dat de winkels op de koopavond eerder gesloten moeten zijn, ingezet kan worden op een andere dag. Bijvoorbeeld op de zaterdag om klanten beter te kunnen spreiden.
  • Mondkapjes worden verplicht in ook winkels. Dit wordt nog juridisch uitgewerkt, maar bereid je hierop voor en schaf ze aan in onze ledenwinkel >>
  • Horeca wordt gesloten en daarmee ook horeca in winkels, ook koffiecorners en varianten hierop.

We benadrukken de noodzaak om alles te blijven doen aan de veiligheid voor werknemers en klanten en een optimale en spreiding van klanten. De druk op de overheid is groot. Gaat het niet de goede kant op met de besmettingen, dan komen er strengere maatregelen. We hebben al laten zien dat we het kunnen. Nu moeten we volhouden.